18hb Nov, Shah Alam - Institut Pengangkutan Malaysia MITRANS telah selesai melaksanakan mesyuarat penasihat council kali ke-16 hari ini. Pelbagai pihak daripada fakulti dan swasta menghadiri mesyuarat ini bagi melihat perkembangan MITRANS disamping memberi nasihat dan pandangan mengenai halatuju masa depan MITRANS. Mesyuarat di Pengerusikan oleh Prof. Emeritus Datuk Ir. Dr. Mohd Azraai Kassim, Naib Canselor UiTM.

Alhamdulillah , Tahniah! Warga UiTM mengucapkan tahniah kepada YBhg. Prof. Emeritus Datuk Ir. Dr. Mohd Azraai Kassim Naib Canselor atas perngurniaan Darjah Kebesaran Panglima Jasa Negara (PJN) sempena Ulang Tahun Hari Keputeran Rasmi KDYMM SPB Yang di-Pertuan Agong pada 12 November 2019

MELAKA: Bermula 1 Januari tahun depan, kerajaan akan mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di dalam kenderaan bagi menyelamatkan mereka daripada mengalami kecederaan serius atau kematian sekiranya berlaku kemalangan. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata langkah baharu itu susulan statistik yang membimbangkan apabila sebanyak 1,559 kematian dicatatkan membabitkan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dari tahun 2007 hingga 2017.

“Kita kehilangan satu nyawa setiap 84 minit akibat nahas jalan raya. Kanak-kanak adalah golongan yang turut sama berada di atas jalan raya dan mereka juga terdedah kepada risiko yang tinggi terhadap kecederaan sekiranya terbabit di dalam nahas jalan raya. “Child Restraint System (CSR) atau disebut sebagai kerusi keselamatan kanak-kanak adalah sebuah kerusi direka khas yang berfungsi untuk melindungi kanak-kanak di dalam kenderaan semasa berlakunya pelanggaran,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Minggu Keselamatan Kenderaan 2019 dan Majlis Pelancaran Pelaksanaan Mewajibkan Penggunaan Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak di Malaysia di Makmal Ujian Pelanggaran di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Tiang Dua, di sini, petang ini. Turut hadir, Ketua Menteri, Adly Zahari dan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

Dr Wan Azizah berkata, penggunaan CRS dalam kalangan negara maju adalah tidak asing bagi mengurangkan impak pelanggaran kepada penumpang kanak-kanak dan seterusnya mengelakkan kecederaan parah dan kematian. “Kerusi keselamatan kanak-kanak yang akan digunakan di Malaysia perlu mengikut standard yang ditetapkan oleh United Nation Regulation, iaitu R44 dan R129. “Langkah ini adalah sangat bertepatan dengan visi untuk mengurangkan kadar kematian dan kecederaan serius dalam kalangan pengguna jalan raya,” katanya.

Source: https://www.bharian.com.my/…/kerusi-keselamatan-kanak-kanak…

Gambar: Pelajar DEPPP beramah mesra bersama YAB Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah